Svet-Stranek.cz
Gecko Day

Gekončík noční:Osobní stránka na adrese: geckoday.freepage.cz

Gekončík noční

    Gekončík noční neboli latinsky Eublepharis macularius. V dnešní době jeden z nejpopulárnějších plazů pro chov. Tento gekončík je velice nenáročný a snadno si zvykne na chovatele. V přírodě tento gekon žije převážně ve skupinách v opuštěných norách nebo v jeskyních. Je to středně velký ještěr různých typů zbarvení, ale převažuje zbarvení žluté s černými nebo tmavě hnědými skvrnami. Narození jedinci jsou pruhovaní a postupem času se pruhy "trhají" na male puntíky. Dorůstá rozměrů 25 - 28 cm z čehož plyne, že není nijak náročný na rozměry terária. Hlava má srdcovitý tvar a ocas tvoří 1/3 těla. Ocas bývá silnější, jelikož se do něj ukládá zásoba živin. Tento druh gekona na rozdíl od jiných má oční víčka, takže oči má při spánku zavřené a nemá přísavné lamely,ale drápky. Tohoto gekona jsem si pořídil před třemi roky jako 2 měsíční mládě a hned po uložení do terária už lovil cvrčky a byl nebojácný. Opravdu se dobře adaptují na své prostředí. Tito gekoni se dožívají cca 10 let. Jak už je z názvu zřejmé, jedná se nočního tvora takže přes den vegetí pod žárovkou nebo v úkrytu a večer je aktivní, ale dokáže se naučit žrát i přes den. Při lovu vždy rozkmitá ocas a udělá výpad na kořist. Určitě tohoto ještěra doporučuji a určitě je vhodný i pro začátečníky. 
 

Terárium

    Chovám jednoho gekončíka v teráriu o rozměrech 60 x 35 x 40 cm ( D x Š x V). V teráriu mám v levém rohu větrací mřížku a na dvířkách malé otvory, aby vznila v teráriu cirkulace vzduchu a tím se zapříčiní tvorbě plísní, ale pozor nesmí vznikat průvan! V levé části je zavěšena žárovka(25W) v květináči pro zdroj tepla. Pod žárovkou jsou umístěny hladké kamenné plochy pro dobré prohřátí a zde se gekon vyhřívá. Teplota v teráriu pro gekončiky nemusí být nijak závratně veliká, stači 25°C a pod zdrojem tepla až 35°C. Na noc po vypnutí zdroje klesne teplota na teplotu pokojovu. V teráriu by měl být dostatek světla přes den, aby si majitel terária mohl uvědomi kdy je den a kdy je noc. Na druhé straně terária má umístěn úkryt, kde je chladněji a více vláhy. Gekončík se tak podle své potřeby může pohybovat v místech, které mu zrovna teplotně vyhovují. Terárium je pouštní a proto by mělo být teplé a suché, ale jak jsem zde zmiňoval jsou pořebná stinná místa kam se gekončík může schovat, aby se nepřehřál. terárium rosím 3x do týdne večer po zhasnutí tepelného zdorje. Jako podklad jsem použil osvědčený lignocel (kokosová drť) smíchaný s pískem v poměru 1:1. Žárovkou mu svítím 11 hodin denně. V teráriu jsou nutné úkryty, kde se může ukrývat a to mu dodá pocit bezpečí a tím vyloučíme možný stres chovance. Jako ukryt se dá použít například skořápka z kokosvého ořechu nebo ve zverimexech prodávají krásné designové úkryty přímo pro tyto ještěry.


 

Potrava

   Jako mládě jsem ho krmil každy den pro dobrý vyvin a rychlý růst a v dospělosti ho krmím 3x do týdne. Při jednom krmení dokáže slupnout až 4 velké cvrčky. Pár cvrčků mu podám z pinzety a pár cvrčku mu na noc hodím do terária, aby nezapomnělna své lovecké instninkty a nezlenivěl.

   Do jeho jídelníčku patří cvrčci, šváby, mouční červi (ale s těmi jen opravdu občas) a léte chytám kobylky. krmný hmyz vždy obalím ve vitamínové směsi Reptivit pro přísun důležitých vitamínů, jelikož tento krmný hmyz není tak bohatý na živiny jako například hmyz v přírodě kde jsou ješteři zvyklí lovit. Dá se krmit také holátky, ale mého gekona nezajímají. Doporučil bych je spíše pro samici po snůšce jako přirozený zdroj vápníku.

   Vápník je pro gekončíky také důležitý pro vývoj a správnou tvorbu kostry, a proto jsem gekončíkovi umístil v teráriu misku s drcenou sépiovou kostí pro případné doplnění vápníku.

   Pro ještěry je důležitý i přísun vody. Miska z vodou se mi neosvědčila, ale rosením terária vznikají na skle kapičky rosy, které gekon sliže. S potravou je úzce spjato i kálení zvířat, ale musím uznat,že gekončici jsou čistotná zvířata a maji svoje místečko na vykonavání potřeby. Tuto část terária jednou do týdne vyčistím.