Svet-Stranek.cz
Gecko Day

Agama Vousatá:Osobní stránka na adrese: geckoday.freepage.cz

Agama Vousatá

Úvod
Agama vousatá patří mezi mé nejčerstvější chovance, ale chovat tohoto zajímavého ještěra jsem si přál už delší dobu. Patří mezi mé největší favority už pro svou denní aktivitu a dobrou angažovanost svému chovateli. Nejprve něco málo k začátkům chovů agamy z mé perspektivy. Na internetu jsem si našel odborníka na chov agam, který mí na zakázku udělal krásné terárium podle mých představ. K teráriu jsem avšak dostal 14ti denního samečka agamy. Od první chvíle jevil známky vitality a chuti k jídlu. Dnes je agamě Rossovi 5 měsíců a měří krásných 40 cm. Tak rychlého a zdrávého vzrůstu dosáhl jen díky kvalitnímu UVB záření a pestré stravě, kterou dodávám každý den.



Popis
Jedná se o středně velkého ještěra dorůstajícího délky 50 - 60 cm s ocasem. Původ má z australských pouští, a proto má rád sucho a teplo. Samec je mohutnější a má větší hlavu než samice. samci jsou dosti dominantní, a proto se nechovají 2 v jedné ubikace, ale buď samotný jedinec nebo samec a dvě samice. Kdyby jste chovali jednoho samce a jednu samici tak je riziko, že ji samec takzvaně užene k smrti. Pokud je někdo pro chov dvou agam tak jedině dvě samičky. Druhové jméno vousatá vzniklo proto, že má po stranách hlavy a trupu několik řad ostnů, připomínajících vousy. Pohlavní dospělost se orientuje okolo druhého roku života.



Potrava
Agamy jsou impozantní lovci. Reagují ihned na jakýkoliv pohyblivý podnět a krátkým lepivým jazykem si potravu chytnou. Mláďata jsou převážně hmyzožravá, ale postupně si jedinci zpestřují stravu i rostlinnou složkou. Postupem času je jeho strava rozdělena na 70% živočišnou složku a 30% rostlinnou. U některých případů může rostlinná složka být větší. Tak a jak a čím krmím já. Krmím cvrčky, sarančaty, šváby a občas červy. V létě nejlepší pestrá strava je smýkaný hmyz. Paradoxně agamy sežerou i jedová zvířata jako jsou třeba vosy, ale včely odmítnou. Potravu vždy obaluji ve vitamínové směsi (reptivite, nadrcenou sépiovou kost a nekton). Tyto prostředky střídám, ale převážně používám vitamínovou směs a vápník s minerály 1-2x do týdne. Smýkaný hmyz obalovat není potřeba. Jednou za měsíc je vhodné dát myší holátko pro živočišný přísun vápníku, ale není to nezbytné. Každopádně s holátky to nepřehánět, protože obezita u agam začíná dnou a končí smrtí. Rostlinná strava je každý den čerstvá v misce. Pampelišku mají velice rádi, ale i další jiné byliny. Ze zeleniny doporučuji čínské zelí, okurku a mrkev. Ovoce je celkem tučné tak pouze jen občas na chuť a zpestření.


Terárium 
Moje terárium pro jednoho jedince má 100 x 50 x 60. Ideálně pro jednoho. Pro více agam se samozřejmě objem zvětšuje. Pozadí mám napodobeninu australských skalisek plus nějakou dekoraci jako jsou kaktusy a rostliny. V teráriu musí být kvalitní UVA a UVB spektrum záření. Z dřívějška jsem měl zkušenost s UVB trubicemi, ale UVB postupně slábne a vyzařuje spektrum krátkou vzdálenost od ohniska. Z mé nové zkušenosti jsem nadšený. UVB vvýbojka, která má 100W slouží jako tepelný bod a zároveň jako kvalitní zdroj UVB. Vydrží cca rok a spektrum neztrácí na síle. Jako zdroj světla slouží obyčejná kuchyňská zářivka poděl stropu terária. Pod topným bodem mám velký kámen (čedič), kde se ještěr vyhřívá a zároveň "sluní". Kámen se vyhřeje a produkuje teplo i v noci. V noci je avšak teplota nižší (15-18°C), aby se plazovi zpomalil metabolismus a mohl odpočívat. Přes den mám v teráriu okolo 30°C a pod zdrojem tepla 40-50°C. Důležité je mít v teráriu stinná místa, kde se chovanec může chladit, aby se nepřehřál, protože je všeobecně známé, že jsou plazi chladnokrevní a tím pádem závislí na okolní teplotě. Jako podklad doporučuji říční písek a sem tam nějaký dekorační kořen čí kámen. I když jsou agamy zemní ještěří, tak moc rádi šplhají, takže větví ze stromu se určitě zavděčíte a rozšíříte tím prostory terária. Kameny, větve či jiné dekorace před uložením do terária řádně zbavte nečistot opráním ve vroucí vodě nebo vypálením v troubě. Jako poslední subjekt terária je miska s vodou nebo bazének. Nechal jsem to naposled, protože je to dosti individuální, jelikož ještěři z misky moc nepijí a v bazénku se většinou nekoupou. Já osobně jsem to vyřešil bazénkem, kde se ještěr smáčí v době svleku kůže. Zdroj vody má z rosení, které aplikuji jednou za den pouze na ještěra (mláďata roste i vícekrát denně). Hlavním zdroj vody je hlavně z rostlinné stravy.