Svet-Stranek.cz
Gecko Day

Scink šestipruhý:Osobní stránka na adrese: geckoday.freepage.cz

Scink šestipruhý

Scink šestipruhý neboli Chalcides Sexlineatus pochází z Kanárských ostrovů. Jedná se o malého ještěra dorůstajícího okolo 15cm. Tělo má válcovité se zakrnělými nožkami. Tělo má šedivé barvy s pestře modrým ocasem. Tento ještěr žije v teplých suchých biotopech. Osobě ho chovám cca 2 roky a musím uznat, že je to nenáročný ještěr.

Terárium
Pro jednoho ještěra postačí rozměr 40 x 30 x 30. Jako substrát se doporučuje písek pokrytý listím, kde se scink schovává. Já osobně mám pouze písek a nějaké dekorativní skalky a kaktusy. Na skalce se chovanec vyhřívá, po té je velice aktivní a běhá po teráriu. Nicméně veškerý čas tráví spíše zahrabaný v písku. Jako pozadí mam korkovou kůru, po které rád šplhá. Osvětlení jsem vyřešil 25W žárovkou pro výhřev a lineární UVB zářivkou, která je nutností spíše v raném věku chovance pro dobrý vzrůst a kvalitní stavbu kostry. V literatuře jsem se dočetl, že zdroj UVB světla není až tak nutný v dospělosti, ale nesmíme opomenout vitamínové a minerální doplňky.

Potrava
Mládě jsem krmil každý den a musím uznat, že plachost není jeho slabina. Nechává se krmit i z pinzety, ale lov je také jeho silnou stránkou. Krmím malými cvrčky nebo červy. Dospelcovi dávám stravu 3x týdně. Důležitou součástí je miska s vodou, jelikož terárium nerosíme tak nesmíme opomenout zdroj vody. Když scink zšedne, což je znak svleku tak je možné, že bude potravu odmítat.